Klant Anneke heeft mij gevonden via mijn website. Haar huid is volledig uit balans doordat ze een paar maanden geleden een aantal peelings heeft gehad. Maar liefst 5 peelings achter elkaar met steeds een tussenperiode van twee weken.
Haar huid zag er na de peelings mooi, strak en prachtig doorbloed uit.

Anneke is blij met het resultaat en krijgt van iedereen complimentjes over haar mooie huid. Nadat het verzorgingssetje dat ze meegekregen had van de schoonheidsspecialist op was, heeft Anneke zichzelf een goede crème cadeau gedaan. Meteen reageert haar huid. Rood, dik, branderig en gezwollen. Oh jee.

Anneke stopt met de crème en wacht totdat de huid rustiger wordt. Daarna schaft ze een andere crème aan, want haar huid kon immers niet tegen de eerste crème. Hetzelfde resultaat is alleen dat de allergische reactie nog erger wordt.

Na een derde mislukte poging met weer een andere crème gaat Anneke naar de huisarts. De huisarts schrijft anti histamine en koelzalf voor. Ondertussen gaat ze zoeken naar oplossingen en zo komt ze op mijn website terecht.

Ik vraag haar wat er precies gebeurd is en leg uit dat ik haar graag wil zien om goed te beoordelen hoe haar huid er aan toe is. Ik leg Anneke uit wat er met haar huid gebeurd is. Door de 5 peelings achter elkaar is de natuurlijke beschermlaag en het bovenste laagje opperhuidcellen van haar huid compleet verdwenen. Die beschermlaag bestaat uit talg, zweet, miljoenen bacteriën en dode huidcellen die de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk dan aan regen, wind, schadelijke bacteriën en virussen, zonlicht, milieu etc. Deze beschermlaag zit er niet voor niets en is zeer belangrijk om onze huid gezond te houden. 

De dode huidcellenlaag (hoornlaag genaamd) hoort normaal gesproken 12 dagen op de huid te blijven liggen. Daarna valt de dode huidcel van de huid af als een schilfer. Bij de meeste mensen is de hoornlaag te dik. Door verschillende oorzaken is het 12 dagen laagje veel te dik geworden. (Over deze oorzaken zal ik het een volgende keer hebben).

Een te dikke hoornlaag kenmerkt zich door een grovere, grauwe, vale poriestructuur. Crèmes waar goede ingrediënten in zitten kunnen niet goed worden opgenomen. We willen nl. dat de werkstoffen van de crème in de levende cellaag terechtkomen (Basaalcellenlaag). Deze laag zit helemaal onderaan in de opperhuid. Voor een ingrediënt is dit een hele lange weg om af te leggen.

Om de hoornlaag te verdunnen kan je verschillende technieken toepassen:

  • Peeling of scrub
  • Microdermabrasie
  • Laserbehandeling
  • Fruitzuur behandeling

Als je deze technieken toepast zonder rekening te houden met de natuurlijke barrière van de huid, haal je als het ware het dak van je huis af. Zonder dak regent het binnen. Alles wordt vies, nat en je huis zal heel snel gaan vervallen. Dit gebeurt ook met de huid. De deur staat open voor bacteriën, virussen en alle schadelijke invloeden van het milieu. De immuuncellen van de huid zitten tussen de opperhuidcellen en vormen de tweede verdedigingslinie van de huid. Deze ‘langerhanscellen’ staan altijd paraat om binnendringers (bacterie of virus) op te ruimen. Omdat de eerste beschermlaag van de huid verdwenen is hebben deze immuuncellen het extra druk. Deze cellen staan nu als soldaatjes in oorlogssterkte paraat om alles wat vreemd is buiten te kieperen.

Dus een ingrediënt in een crème waar je normaal niet op zou reageren wordt nu onmiddellijk buiten gegooid. Ons lichaam zegt STOP er is GEVAAR! De binnendringer die er niet thuishoort wordt onmiddellijk onschadelijk gemaakt. Dit buiten gooien kan je vertalen als: Rood, branden, vocht, schilfers.

Wat moet er nu gebeuren om die huid weer rustig te krijgen? De langerhanscellen moeten gekalmeerd worden en de barrière functie van de huid moet herstellen. Dit doe je door de huid rust te geven. Geen nieuwe dingen uitproberen! Dat kost tijd. Soms veel tijd.

Een normale huid heeft sowieso 120 dagen nodig om aan een nieuw ingrediënt te wennen. 

Waar wordt de huid rustig van? 

Zuurstof behandelingen en algenmasker, liefst zo vaak mogelijk.
Van binnenuit kan je de huid helpen door voedingssupplementen te gebruiken die de weerstand van het lichaam (het immuunsysteem) helpen sterker te worden.
Nu zal de huid en het lichaam beter bestand zijn tegen alle invloeden van buitenaf.
Mensen die vaak last hebben van koortslip, krentenbaard of zonneallergie hebben hier heel veel baat bij.
Na een tijdje kunnen er heel voorzichtig weer ingrediënten toegevoegd worden.
Heel langzaam want de langerhanscel staat nog steeds paraat.

Voor wat betreft Anneke: Met haar gaat het helemaal goed komen!